تاثیر درب بطری بر محیط زیست و سلامتی انسان

امروزه یکی از معضلات مهم جهانی پسماندهای پلاستیکی هستند که در همه جا می توانیم مشاهده کنیم. معضلی که با افزایش آگاهی ما به عنوان شهروند و تغییر روش زندگی میتوانیم به طور نسبی در کاهش آن اثرگذار باشیم. یک نمونه از پسماندهای خرد پلاستیکی درب بطری ها هستند و بیشتر آن ها به دلیل اندازه ی کوچکی که دارند مورد توجه قرار نمی گیرند.

اما کمپین آگاهی زیست محیطی ساحل هاوایی (B.E.A.C.H)دریافت که درب بطری های پلاستیکی یکی از 10 کالای برتری است که در طی پاکسازی ساحل از زباله های دریایی یافت می شود و پس از ته سیگار دومین کالای پر زباله است.

طبق اولین یافته های به عمل آمده توسط بنیاد دریای شمال در کشور هلند در سال 2017 در طول 30سال گذشته بیش از 20میلیون درب بطری در طول فعالیت های تمیز کردن ساحل در سراسر جهان پیدا شد و در حال حاضر مشخص نیست که واقعا چه تعداد درب بطری وارد اقیانوس ها شده و چه تعداد با وزش باد و امواج به ساحل ختم شده است.

بنابراین ما شاهد انبوهی از درب بطری در ساحل هستیم و این احتمال وجود دارد که رها شدن این پسماند توسط خدمه کشتی و ساحل نشینان و شهروندانی بوده است که به گذران اوقات فراغت مشغول بوده اند.

به گزارش موسسه تحقیقاتی هلند DELTARES درب های بطری پلاستیکی ساخته شده از مواد پلاستیکی پلی پروپیلن (PP)با کد 5 و پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE)باکد 2 با ضخامت متفاوت نسبت به بطری است و با توجه به شرایط دمای محیط و نور خورشید تجزیه می شوند و به ذرات پلاستیک تبدیل می شوند؛ این ذرات پلاستیک سال ها در محیط باقی می مانند و عاملی خطرناک برای موجودات دریایی از جمله لاک پشت های دریایی، پرندگان دریایی، پستانداران دریایی و ماهی ها می باشند و زمانی که آن ها این ماده پلاستیکی را با غذا اشتباه بگیرند باعث اختلال در سیستم گوارشی این موجودات می شود و حتی می تواند موجب مرگشان شود؛ همچنین ما انسانها از این ذرات پلاستیکی در امان نیستیم. به همین ترتیب با صید ماهی به عنوان منبع غذایی برای ما انسانها وارد چرخه ی غذایی ما نیز می شود.

طبق مطالعات اخیر؛ دانشمندان تخمین می زنند که ما حدود16000ذرات پلاستیک که ذرات پلیمر جامد نیز نامیده می شوند، در یک سال فقط از آب بطری پلاستیکی می نوشیم و این ذرات پلاستیک موجود در آب بطری می تواند به فرایند تولید آب بطری مرتبط باشد که در حین تولید بطری های پلاستیکی آب در معرض فشار زیاد و تغییرات دما و حمل و نقل قرار می گیرد که می تواند منجر به ایجاد ذرات پلاستیک شود. در نتیجه بهترین انتخاب آب تصفیه شده می باشد و تا حد امکان به جای نوشیدن آب بطری از آب تصفیه شده استفاده کنیم، به هرحال ما نمی توانیم به طورکامل از میکروپلاستیک اجتناب کنیم اما می توانیم اقداماتی در جهت کاهش آن انجام دهیم.

با این وجود، درب بطری بسیار ارزشمند است. زیرا به چرخه بازیافت بر می گردد و با تولید مواد کاملا بازیافتی میتوان جهت ارائه ایده برای طراحی مبلمان شهری به طور مثال گلدان های شهری، وسایل بازی کودکان، میزهای بازی و وسایل ورزشی در پارک و تابلو و علائم ترافیکی استفاده کرد و به موجب آن فرصت های شغلی برای افراد علاقمند فراهم شود.

علاوه بر این، درب بطری برای موسسات خیریه حائز اهمیت است. زیرا هرکدام از ما با جمع آوری درب بطری در منزل، ادارات، مراکز اموزشی، مراکز درمانی، سازمان حمل و نقل و حتی اغذیه فروشان و تحویل آن به موسسات خیریه می توانیم در بهبود زندگی افراد نیازمند سهیم باشیم و با این اقدام ما، میلیون ها درب بطری به محل دفن زباله ختم نمی شود و تاثیر پلاستیک به محیط زیست کاهش می یابد.

عصمت قدسی//کارشناس تحقیق و توسعه استارتاپ جامُش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *